Google Docs ve Word Arasındaki Farklar

Caner Kopal 13:22 Yorum Ekle

Google Docs (Google Dokümanlar), ücretsiz ve web tabanlı olarak çalışan, içerisinde dokümanlar yada Excell formatında dosyaların düzenlenip, oluşturulabildiği bir sanal ofistir. Google Docs’a internet tarayıcısı yardımıyla ulaşılabilir.
Google Docs Kullanımı
Google Docs, Microsoft Office’e ödeme yapmak istemeyen ve tüm işlerini internet vasıtasıyla yürüten kişilerin ücretsiz olarak faydalanabileceği bir dokümantasyon hizmetidir. Google Docs’a erişebilmek içinse kullanıcıların kullandığı cihazın tam aktif ve kullanılabilir internet bağlantısının olması gerekiyor.
Google Docs kullanıcıları, kendi hesapları içerisinde dosya ve dokümanlar oluşturabiliyor, tablolar hazırlayabiliyor ve istediği taktirde hazırlamış oldukları bu dokümanları dışa aktararak diğer ofis yazılımlarıyla görüntüleyebiliyorlar. Örneğin, Google Docs içerisinde oluşturduğunuz bir dokümanı dışarıya aldığınızda MS Office veya OpenOffice gibi yazılımlarla da görüntüleyebiliyorsunuz.
Tasarım açısından birçok ofis yazılımından daha sade ve daha temel bir uygulama olan Google Docs’da hem aydınlık bir görünüm hem de son derece sadeleştirilmiş tasarımlar sizi bekliyor. Her şey tek bir ana konsol üzerinden işliyor ancak dilerseniz kendi oluşturabileceğiniz klasörler yardımıyla çalışmalarınızı gruplandırabiliyor ve hatta diğer Google Docs kullanıcılarıyla da paylaşabiliyorsunuz.
Google Docs, hem online hem de bulut tabanlı çalıştığı için aksilikleri de en aza indiriyor. Siz dokümanınızı hazırlarken internet bağlantınızın kopması veya internet tarayıcınızın kapanması gibi durumlarda Google Docs otomatik olarak en güncel hali üzerinden yedekleme yaparak veri kaybınızı sıfıra indiriyor. Yine hazırlamış olduğunuz tüm dosyaların da Google Docs üzerinde ilelebet kalacak olması, diğer cihazlar ve mobil cihazlardan erişim gibi seçenekleri düşünecek olursak Google Docs fazlasıyla kullanışlı bir ortam.

Bilgisayarda biçim sağlama ve yazı yazma hedefiyle kullanılan programlara sözcük işlem programları adı verilir. Bilgisayarda, bu sebeple kullanılan farklı firmaların geliştirmiş olduğu bir çok sözcük işlem programı vardır.Word bu programlardan bir tanesidir.

Microsoft şirketi tarafından Windows işletim sistemi altında çalışacak biçimde tasarlanmış dilden dile dolanan kelime işlem programı olan Word; dünyada oldukça geniş alanda yer bularak hemen hemen her alanda kullanılan değişilmez bir yazı yazma programıdır.

Günlük basın yayınlarında, kitap ve tez yapımı gibi kullanılabilecek Word programı çok zengin işlem ve işlevlere sahip olup; mükemmel bir kelime işlemci programıdır. Word ile bir dokümanda yapılabilecek bütün işlemler yapılabilir. Uzun bir dokümanın Word kullanılarak hazırlanması, daktilo kullanılarak hazırlanmasından çok daha kolaydır.
KAYNAK=https://roe.com.tr/kutuphane/6/google-docs-nedir-google-docs-kullanimi
                http://ofisdata.com/microsoft-office-word-nedir

Çeşitli Ofis Uygulamaları ve Avantajları

Caner Kopal 13:11 Yorum Ekle

MS Office Word Genel Özellikleri

Microsoft Word, belki de dünyanın en popüler kelime işlemci programıdır. Microsoft Office paketi içinde yer almaktadır. Ofis paketi içerisinde yer aldığı için ayrı bir kurulum yapılmamaktadır. Sürümleri ofis paketi ile birlikte anılmakta, ofis 2000, ofis 2003, ofis 2007, ofis 2010, ofis 2012 ve ofis 2013 sürümleri bulunmaktadır.

Microsoft Word, belge oluşturma, düzenleme ve bilgisayarınızda metin kontrol ile ilgili tüm görevler için güçlü bir yardımcıdır. Bu dosyaları PDF olarak kaydedebilir veya belgeleri yazdıktan sonra, Outlook üzerinden e-posta ile gönderebilirsiniz
.
Word programının gelişmiş özellikleri sayesinde tablolar oluşturabilir, şekiller çizebilir,  sütunlu yapıda dokümanlara oluşturabilir, yazı içine resimler ekleyebilir, adres etiket basımı yapabilirsiniz. Hatta yaptığınız çalışmaları web sayfası olarak düzenleyebilir ve yayınlayabilirsiniz.
Günlük hayatta Word programı ile yapılabilecek bazı işleri şöyle sıralayabiliriz.

• Word programı birçok işlemi otomatik olarak kendisi yapar. Örneğin yazılan bilgilere ait içindekiler, indeks, sayfa numaraları, dipnot bilgileri ve bunun gibi birçok işlemler kolayca hazırlanabilir,

• Yazıda çeşitli yazı tipleri ve fontlar kullanılabilir,

• Çeşitli sayfa görünümleri oluşturulabilir,

• Kelimeler düzeltilebilir, eş anlamlıları bulunabilir, kelimeler toplu olarak değiştirilebilir,

• Poster, afiş, davetiye, kitap, tez, gazete, dergi, broşür ve makale yazabilir ve yayınlayabilir,

• Bilgisayara adres kaydetme ve kaydedilen adresler ile mektup birleştirme yapabilir,

MS Office Word Avantajları

 • Bulut Entegrasyonu

  Her ne zaman ki dosyanızdaki verileri kaydettiğiniz zaman hard diskteki depolamadan daha güvenli olur. MS 2013 SkyDrive ile tamamen entegre bir ofis yazılımıdır ve  dosyalarınızı eylemleri, bir İnternet bağlantısı olduğu sürece nerede olduğunuzu ne olursa olsun erişim gerçekleştirmek için güçlü olduğun anlamına gelir.

 • Okuma Modu

MS Office'in yeni sürümü için pratik ve değerli bir katkı olarak, yeni bir “okuma modu” kullanıcılar, kolay okunur bir ortam belgeleri okumak için izin verir. Tek dezavantajı “okuma modunda iken metne değişiklikleri yapamazsınız.”
  
• Basit Düzenleme

MS Office 2013 dosyalarını düzenlemeye her zamankinden daha kolay. Buna ek olarak, artık PDF dosyaları geçmişte mümkün değildi ve yeni Office programını kullanarak düzenleyebilirsiniz.


GOOGLE DRİVE NEDİR

Bulut depolama konusunda kullanıcılarına gerçekçi bir deneyim yaşatmak amacıyla Google tarafından sunulan yönetilebilir depolama sistemedir. 24 Nisan 2012’de kullanıma sunulan Google Drive’ı kullanarak sizin için önemli olan dosyalarınızı bulut sunucu hesabınıza yedekleyebilir ve daha sonra bu dosyalara tüm cihazlardan internet bağlantınızın olduğu her yerden erişebilirsiniz.
Böylece yaşanabilecek olası veri kaybı riskini sıfıra indirmekle kalmaz dosyalarınıza evden, ofisten, işten ve cepten kısacası her yerden erişebilirsiniz. Google Drive ayrıca depoladığınız dosyalarınızı, sunumlarınızı, çizimlerinizi, formlarınızı ve çok daha fazlasını farklı kişilerle paylaşarak ortak düzenlemenize olanak sağlayan bir ortama sahiptir.

GOOGLE DRİVE AVANTAJLARI

  • Bulut sunucu mekanizması sayesinde dosyalarınız hem sürekli güvende hem de her yerden erişilebilir hale geliyor. Çapraz platform desteği sayesinde Google Drive üzerindeki dosyalarınıza tüm cihazlardan ve Web sürümünden ulaşabiliyorsunuz.
  • Mail ile gönderme zahmetine katlanamayacağınız büyük boyutlu dosyaları (Örneğin 2 GB) arkadaşlarınızla veya meslektaşlarınızla kolayca paylaşabiliyor ve ortak sanal çalışma alanları oluşturabiliyorsunuz.
  • Google Drive hesabınız içerisinde anahtar kelime bazlı aramalar yaparak gözden kaybettiğiniz dosyaları anında bulabiliyor, dosya türüne göre aramalar gerçekleştirebiliyorsunuz.
  • Google Docs ve diğer hizmetleri sayesinde tüm ofis yazılımları web sürümüyle dahi elinizin altında yer almış oluyor. Bu yazılımlar sayesinde kolayca istediğiniz doküman ve sunumları meydana getirebiliyorsunuz.
  • Sürekli ulaşılabilir bir servis olan Google Drive sayesinde USB bellek taşıma zorunluluğunuzu ortadan kaldırıyor ve tüm cihazlardan erişilebilir bir ortam meydana getiriyorsunuz.
  • Birçok dosya türünü Google Docs sayesinde yazılımınız olmasa dahi görüntüleyebiliyorsunuz. Örneğin  .ai yani Adobe Illustrator  ve.psd Photoshop dosya uzantlarını bile tek tıkla görüntüleyebiliyorsunuz.
  • Depolama alanının yeterli gelmemesi halinde ekstra düşük ücretler karşılığında alanınızı arttırabiliyorsunuz.
  • En önemlisi bu ve bunlar gibi daha birçok avantaja tamamen ücretsiz olarak sahip oluyorsunuz.
OPEN OFFİCE'NİN ÖZELLİKLERİ


OpenOffice.org çok özellikli bir ofis yazılımıdır. Tüm platformlarda çalışan açık kaynak bir uygulamadır. OpenOffice.org yazılımı LGPL lisansı ile dağıtılmaktadır. OpenOffice.org dünyanın en büyük yazılım firmalarından Sun MicroSystems'den destek almaktadır ve kar amacı gütmeden geliştirilmektedir.
Açık kaynak kodlu olan ve özgür yazılım felsefesine göre dağıtılan, ücretsiz olan ve daima ücretsiz kalacak olan yazılımın, şimdi kullandığınız ve lisansı için onlarca dolar harcadığınız diğer ofis programlarından fazlası var, eksiği yok...

Yalnızca alışkanlıklardan kurtulmak biraz zaman alacak (klavye kısayolları gibi). Öte yandan; programı kullanırken karşılaştığınız sorunların çözümlerini kolayca bulabilirsiniz.

Pakette; Word, Excel, Powerpoint, Axcess karşılığı olarak sırasıyla Writer, Calc, Impress, Base modülleri mevcut... Ek olarak çizim programı olarak Draw ve matematik formül programı olarak da Math mevcut. 

OPENOFFICE Avantajları

Writer (Kelime İşlemci)

Kelime işlemci ile rapor, kitap vb. dokümanları oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dokümanları HTML, PDF gibi dosya türlerinde saklayabilirsiniz.

•Calc (Hesap Tablosu)

Hesap tablosu ile finansal, istatistiki ve matematiksel konularda bir çok özellik kullanılabilmektedir. 2 veya 3 boyutlu hesaplamaları gerçekleştirebilinir.

•Impress (Sunu)

Bir katılımcı grubuna sunulacak içeriğin grafik, ses ve animasyonlar ile hazırlanmasında kullanılır. Microsoft PowerPoint dosya sistemiyle ve Macromedia Flash (SWF) dosya sistemi ile sorunsuz çalışmakta ve bu dosya formatlarında kayıt yapabilmektedir.

•Base (Veritabanı)

Tablo, form, sorgu oluşturmada kullanılabilmektedir. Base başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcılara sihirbaz, tasarım ve SQL görünümü gibi esnek seçenekler sunmaktadır.

Math (Formül Düzenleyici)

Bir formül-denklem editörüdür. Belgeler içerisinde kullanılan formüller bu editör yardımıyla oluşturulabilmektedir.Draw (Vektörel Grafik)

Bir çizim editörü olup grafik oluşturmak için gereken esnek seçenekleri kullanıcılara sunmaktadır. Nesneler oluşturulup 2 ve 3 boyutlu olarak kontrol edebilirsiniz. Projelerinizi grafik biçimlerinden JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF türlerinden herhangi biri olarak kaydederek diğer çalışma veya dokümanlarınızda kullanabilirsiniz. Hatta .swf dosya türü de üretebilirsiniz.

-Ücretsiz olması

-Hazırlanan çalışmaları doğrudan pdf dosyası haline getirebilmesi (sunular dahil)

-Office'te hazırlanmış birçok dosyası tanıması ve açması ,diğer kelime işlemciler ile uyumlu çalışmaktadır.

Bulut Ofis Uygulamaları

Caner Kopal 12:58 Yorum Ekle
Tüm uygulama, program ve verilerinizin sanal bir sunucuda depolanması sistemine bulut bilişim denmektedir. Yani internetinizin olduğu her yerde elektronik cihazlarınız aracılığı ile bu bilgi ve verilere kolayca ulaşabildiğiniz hizmetlerin tamamına Bulut Bilişim veya Bulut Teknolojisi denmekte.
Kuluma gerek olmadan her yerden çalışma olanağı sunan bulut; yazılım, donanım ve veri barındırma hizmetlerini internette tek bir yapıda toplayan teknolojisi ile firmaların da çözüm ortağı oluyor. Müşterilerin ve çalışanların aynı anda verilere ulaşmasını sağlayarak işleyişi kolaylaştırmaktadır.

Bulut Bilişimi neyi ifade etmektedir?

Depolanan bilgilerin ve verilerin internet ortamında saklanması işlemine verilen isim olan Bulut Bilişimi, bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi olanaklar tanımaktadır. İş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayan ve verilerin güvende olmasına olanak sunan bulut ile büyük şirketler için veri depolama işlemi daha kolay hale geliyor.

Bulut Bilişimin Faydaları Nelerdir?

  • Maliyetleri düşürür.
  • Altyapı karmaşasını ortadan kaldırır.
  • Çalışma alanını genişletir.
  • Verileri korur.
  • İstenilen zamanda bilgiye ulaşma imkanı verir.
Şirketlerin CRM, ofis yazılımları, veri saklama, veri tabanı paylaşımı hatta işlemci gücü ihtiyacı duyan yazılımlarına destek gibi güncel hizmetlerden faydalanmak için kullandıkları bulut bilişim günlük hayatımızda da yerini almakta. E-posta hizmetleri sunan G-mail, Hotmail gibi sistemler de bulut bilişimden faydalanıyorlar. Bu nedenle abonelik kurarak bu teknolojiyi her alanda kullanıyoruz.

Maliyeti az, bakım istemeyen, ölçeklenebilir, yatırımlarımızı koruyan bir hizmet sistemi oluşturarak bireysel ve ticari işlerimizi kolaylaştırmaktadır.
KAYNAK=http://www.dia.com.tr/neden-bulut-bilisim-farki-ne-ayricaligi-ne/

OP-AMP İşlemsel Kuvvetlendirici

Caner Kopal 09:42 Yorum Ekle



İşlemsel kuvvetlendirici ya da op amp 1968 yılında Fairchild Semiconductor şirketi tarafından icat edilmiş bir devre elemanı.

Op-amp, 1960 yılların sonlarında doğru kullanılmaya başlanmıştır. 741 ve 747 gibi entegre şeklinde üretilirler. Bu entegrelere dışarıdan bağlanan devre elemanları ile geri beslemesi ve dolayısıyla yükselteç devresinin gerilim kazancı kontrol edilebilir. Genel olarak OP-AMP, çok yüksek kazançlı bir DC yükselteçtir. OP-AMP ile hemen hemen yapılmayacak devre yok gibidir

.


Op-amplar İle Neler Yapılabilir?

  • Hastalıklar iyileştirilebilir.
  • Tampon sinyaller üretilebilir
  • Küresel ısınmanın önüne geçilebilir.
  • Sinyallerin birleştirilmesinde kulanılabilir.
  • Sesin yükseltilmesi gibi daha bir çok alanda kullanılabilir.
Kaynak=http://diyot.net/op-amp/
                https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Flemsel_kuvvetlendirici

Linux Nedir ?

Caner Kopal 08:05 Yorum Ekle
                                 


Linux´u kısaca "açık kaynaklı kod yazılımı" sistemi olarak tanımlayabiliriz. Açık kaynaktan kastımız, Linux´u oluşturan yazılım kodlarının gizli olmaması (Windows gibi), bu şekilde çoklu ve paylaşımcı bir kullanıcı ağına sahip olup, bu kullanıcıların yazılımı geliştirmek için müdahale edebilme şansına sahip olmasıdır.
1991 yılında Linus Torvalds adında Finlandiyalı bir bilgisayar programcısı tarafından bulunmuştur. Torvalds kısa sürede dünyanın dört bir yanındaki bilgisayar yazılımcılarını bundan haberdar edip, onların da doğrudan bu yazılımı geliştirmesini sağlamıştır. Şu an dünyada milyonlarca kullanıcı bu ücretsiz ve gelişme hızı oldukça yüksek işletim sisteminden yararlanmaktadır. Kurulumu oldukça basittir ve Linux konusunda hizmet veren çoğu yazılımcı isteyenlere kurulum CD´leri göndermekte, teknik destek ve eğitim sağlamaktadır.
Şu an için yoğun olarak kullanılan Linux sürümlerini RedHat, Caldera, Debian, SuSe, Mandrake, TurboLinux olarak gösterebiliriz. Ayrıca ülkemizdeki yazılımcılar tarafından geliştirilen Gelecek Linux sürümü de mevcuttur.Linux´un avantaj ve dezavantajları, bu işletim sistemini daha iyi anlatacaktır.


Avantajları  (Faydaları)

Linux ücretsizdir. Ayrıca maliyetin sıfır olması bir yana, verdiği performans için gereksinim duyduğu donanım açısından da avantajlıdır, yani sınırlı bir donanıma sahip bir bilgisayarı oldukça verimli şekilde kullandırabilmektedir

Linux açık kodlu bir yazılım olması nedeniyle hızla geliştirilmektedir. Yazılımdaki eksikler, gedikler ve yenilenmesi gereken bölümler, açık kodlar sayesinde, diğer kullanıcılar tarafından düzeltilmekte ve yenilenmektedir. Bu şekilde eksiklikler kullanıcıların talepleri, inisiyatifleri ve çabaları sayesinde çok çabuk giderilmektedir.

Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre standart bir donanım için çok daha hızlı ve etkili destek verebilmektedir.

Linux çok değişik donanımlar ve kullanıcılar için özelleştirebilme olanağı vermektedir. Şöyle ki, herhangi bir kullanıcı Linux işletim sisteminin temelini oluşturan çekirdeği derleyebildiği için, kullanıcının kullanım amacına ve isteğine yönelik alt programlar eklenebilir.

Dezavantajları

Bedava ürünlere karşı oluşan geleneksel önyargılar Linux içinde geçerlidir. Örneğin Linux´un serbestçe paylaşılıyor ve kullanılıyor olması insanlarda gereksiz bir güven eksikliği yaratmaktadır. "Bedavaysa vardır bir eksiği" gibi bir düşünce Linux için önemli bir engel oluşturmaktadır.

Linux üzerinde programlar, sıradan kullanıcıların kolayca kullanabileceği düzeyde değildir. Kısaca, Windows´ta olan kullanım kolaylığı Linux´ta mevcut değildir. Kimi işlemleri yapabilmek için kullanıcıların belirli bir düzeyde yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. İşlemlerin niteliği ve kapsamları arttıkça daha üst bir yazılım bilgisine gereksinim duyurmaktadır.

Linux´un, kullanıcılar tarafından hızla geliştirilmesine rağmen, başka işletim sistemlerinde çalıştırılan bazı programları henüz çalıştıramama sorunu vardır.

Linux bir ticari firmanın ürünü olmadığı için, ticari bir firmanın kendi yazılımı için sunduğu teknik destek, dağıtım vs gibi unsurlardan yoksundur. Linux daha çok, Linux´a gönül vermiş kullanıcı kitlesi tarafından sürümleri dağıtılmakta, eğitimi verilmekte ve teknik destek sağlanılmaktadır.

Linux işletim sisteminde ticari kaygı yoktur. Bu kaygının olmaması ise bazı ticari ve kurumsal yazılımların Linux üzerinde gelişmesini engellemektedir.

Kaynak=http://kobitek.com/isletim_sistemleri_-_linux

Windows Kısayol Tuşları

Caner Kopal 08:00 Yorum Ekle
                             

Windows XP, Windows 7 ve Windows Vista da geçerlidir.Windows işletim sistemini kolaylaştıracak kısayol tuşları ile zamandan tasaruf edin.

Temel Tuşlar
SEKME(TAB): İletişim kutusundaki sonraki denetime gider
SHIFT+SEKME(TAB): İletişim kutusundaki önceki denetime gider
ARA ÇUBUĞU(SPACE BAR): Geçerli denetim bir düğmeyse, bu işlem düğmeyi tıklatır. Geçerli denetim onay kutusuysa, bu işlem onay kutusu durumunu değiştirir. Geçerli denetim bir seçenekse, o seçeneği seçer.
ENTER: Seçili düğmeyi (anahat vurgusu olan düğme) tıklatmaya eşdeğerdir
ESC: İptal düğmesini tıklatmaya eşdeğerdir
ALT+iletişim kutusu öğesindeki altı çizili harf: İlgili öğeye gider
F(fonksiyon) tuşları

F1: Yardım
F2: Nesneyi yeniden adlandırır
F3: Tüm dosyaları bulur
F4: Farklı bir klasöre git kutusunu seçer ve kutudaki girdilerde aşağıya ilerler (Windows Gezgininde araç çubuğu etkinse)
F5: Geçerli pencereyi yeniler.
F6: Windows Gezginindeki bölmeler arasında gezinir
F10: Menü çubuğu seçeneklerini etkinleştirir
F11: Eğer bir pencere içerisindeyseniz( explorer veya internet tarayıcısı ) tam ekran moduna geçer. Çıkmak için tekrar F11 tuşuna basılır.

Windows sistemi tuş bileşimleri

CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar
ALT+TAB: Açık programlar arasında geçiş yapar
ALT+F4: Programdan çıkar
SHIFT+DELETE: Öğeyi kalıcı olarak siler
Windows Logo tuşu+L: Bilgisayarı kilitler (CTRL+ALT+DELETE tuşlarını kullanmadan)

Windows programı tuş bileşimleri
CTRL+C: Kopyala
CTRL+X: Kes
CTRL+V: Yapıştır
CTRL+Z: Geri al
CTRL+B: Kalın
CTRL+U: Altı çizili

Kabuk nesneleri için fare tıklatması/klavye değişiklik bileşimleri

SHIFT+sağ tıklatma: Alternatif komutlar içeren bir kısayol menüsü görüntüler
SHIFT+çift tıklatma: Alternatif varsayılan komutu çalıştırır (menüdeki ikinci öğedir)
ALT+çift tıklatma: Özellikleri görüntüler
SHIFT+DELETE: Öğeyi Geri Dönüşüm Kutusuna koymadan anında siler

Yalnızca klavyeye özgü genel komutlar

SHIFT+F10: Seçilen öğenin kısayol menüsünü açar (bu bir nesneyi sağ tıklatmakla aynı şeydir)
CTRL+ESC: Başlat menüsünü açar (öğe seçmek için OK tuşlarını kullanın)
CTRL+ESC veya ESC: Başlat düğmesini seçer (görev çubuğunu seçmek için SEKMEye, bağlam menüsü içinse SHIFT+F10a basın)
CTRL+SHIFT+ESC: Windows Görev Yöneticisini açar
ALT+AŞAĞI OK: Açılır liste kutusunu açar
ALT+SEKME: Başka bir çalışan programa geçer (görev değiştirme penceresini görmek için ALT tuşunu basılı tutun ve SEKME tuşuna basın)
SHIFT: Otomatik çalıştırma özelliğini atlamak için CD-ROMu yerleştirirken SHIFT tuşunu basılı tutun
ALT+ARA ÇUBUĞU: Ana pencerenin Sistem menüsünü görüntüler (Sistem menüsünden, pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
ALT+- (ALT+tire): Çok Belgeli Arabirim (MDI) alt penceresinin Sistem menüsünü görüntüler (MDI alt penceresinin Sistem menüsünden alt pencereyi geri yükleyebilir, taşıyabilir, yeniden boyutlandırabilir, küçültebilir, ekranı kaplatabilir veya kapatabilirsiniz)
CTRL+TAB: Çok Belgeli Arabirim (MDI) programının sonraki alt penceresine geçer
ALT+menüdeki altı çizili harf: Menüyü açar
ALT+F4: Geçerli pencereyi kapatır
CTRL+F4: Geçerli Çok Belgeli Arabirim (MDI) penceresini kapatır
ALT+F6: Aynı programdaki birden çok pencere arasında geçiş yapar (örneğin, Not Defterinin Bul iletişim kutusu görüntülenirken, ALT+F6 tuş bileşimi Bul iletişim kutusu ile ana Not Defteri penceresi arasında geçiş yapar)

Kabuk nesneleri ve genel klasör/Windows Gezgini kısayolları
Seçili nesne için:
SHIFT+DELETE: Seçimi Geri Dönüşüm Kutusuna taşımadan hemen siler
ALT+ENTER: Seçilen nesnenin özelliklerini açar
Dosya kopyalamak için:
Dosyayı başka bir klasöre sürüklerken CTRL tuşunu basılı tutun.
Kısayol oluşturmak için
Dosyayı masaüstüne veya bir klasöre sürüklerken CTRL+SHIFT tuşlarını basılı tutun.
Genel klasör/kısayol denetimi
CTRL+G: Klasöre Git aracını açar (Yalnızca Windows 95 Windows Gezgininde)
CTRL+Z: Son komutu geri alır
CTRL+A: Geçerli penceredeki tüm öğeleri seçer
GERİ: Üst klasöre geçer
SHIFT+tıklatma+Kapat düğmesi: Klasörlerde, geçerli klasörü ve tüm üst klasörleri kapatır.

Windows Gezgini ağaç denetimi

Sayısal Tuş Takımı *: Geçerli seçimin altındaki her şeyi genişletir
Sayısal Tuş Takımı +: Geçerli seçimi genişletir
Sayısal Tuş Takımı -: Geçerli seçimi daraltır.
SAĞ OK: Genişletilmemişse geçerli seçimi genişletir, genişletilmişse ilk alt öğeye gider
SOL OK: Genişletilmişse geçerli seçimi daraltır, genişletilmemişse üst öğeye gider
Özellik denetimi

CTRL+SEKME/CTRL+SHIFT+SEKME: Özellik sekmeleri arasında gezinir
Erişilebilirlik kısayolları

Beş kez SHIFT tuşuna basma: Yapışkan Tuşları açar ve kapatır
Sağ SHIFT tuşunu sekiz saniye basılı tutma: Filtre Tuşlarını açar ve kapatır
NUM LOCK tuşunu beş saniye basılı tutma: Geçiş Tuşlarını açar ve kapatır
Sol ALT+sol SHIFT+NUM LOCK: Fare Tuşlarını açar ve kapatır
Sol ALT+sol SHIFT+PRINT SCREEN: Yüksek karşıtlığı açar ve kapatır.

Windows logosu kısayol tuşları

Menü Tuşu (Sağ Ctrl Tuşunun solundaki tuş) : Seçili öğe varsa o öğenin sağ tıklama menüsünü gösterir
Windows Logo tuşu: Başlat menüsü
Windows Logo tuşu+R: Çalıştır iletişim kutusu
Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültür
SHIFT+Windows Logo tuşu+M: Tümünü simge durumuna küçültmeyi geri alır
Windows Logo tuşu+F1: Yardım
Windows Logo tuşu+E: Windows Gezgini
Windows Logo tuşu+F: Dosya veya klasör bulur
Windows Logo tuşu+D: Tüm açık pencereleri simge durumuna küçültür ve masaüstünü görüntüler
CTRL+Windows Logo tuşu+F: Bilgisayar bulur
CTRL+Windows Logo tuşu+SEKME: Odağı Başlat düğmesinden Hızlı Başlatma araç çubuğuna, sistem tepsisine taşır (odağı Hızlı Başlatma araç çubuğundaki ve sistem tepsisindeki öğeler arasında değiştirmek için SAĞ OK veya SOL OK tuşunu kullanın)
Windows Logo tuşu+SEKME: Görev çubuğu düğmeleri arasında geçiş yapar
Windows Logo tuşu+Break: Sistem Özellikleri iletişim kutusu
Windows Logo tuşu+L: Windows oturumunu kapatır
Windows Logo tuşu+P: Yazdırma Yöneticisini başlatır
Windows Logo tuşu+C: Denetim Masasını açar
Windows Logo tuşu+V: Panoyu başlatır
Windows Logo tuşu+K: Klavye Özellikleri iletişim kutusunu açar
Windows Logo tuşu+I: Fare Özellikleri iletişim kutusunu açar
Windows Logo tuşu+A: Erişilebilirlik Seçeneklerini başlatır (yüklenmişse)
Windows Logo tuşu+ARA ÇUBUĞU: Microsoft IntelliType kısayol tuşlarının listesini görüntüler
Windows Logo tuşu+S: CAPS LOCK tuşunu açar ve kapatır.
Kaynak=http://www.uzmangundem.com/windows-kisayol-tuslari-14.html